Arthrosis

AnatomieAnatomie

Bot is bekleed met kraakbeen. Bij het ouder worden kan dit slijten waarbij het oppervlak van het kraakbeen ruw wordt en de gewrichtsvlakken langs elkaar gaan schuren. Dit kan aanleiding geven tot pijn, zwelling en uiteindelijk deformaties van het gewricht.

AnatomieOorzaak

Slijtage is een leeftijdsverschijnsel. De klachten doen zich over het algemeen meer voor bij vrouwen dan bij mannen. Langdurige overbelasting tijdens het werk kan mede een rol spelen bij het ontstaan van slijtage. Ook oude blessures kunnen slijtage versnellen. Mogelijk speelt erfelijkheid ook een rol.

AnatomieKlachten

De eerste symptomen zijn vaak ochtendstijfheid en startpijn in de handen meestal aan de kleine gewrichtjes van de vingers (laatste kootjes) en het basisgewricht van de duim.

AnatomieDiagnostiek

Anamnese en rontgenfoto

AnatomieBehandeling

In eerste instantie wordt er conservatief behandeld met behulp van een custommade spalkje van thermoplastisch materiaal in combinatie met leefregels en ergonomische adviezen. Als de arthrosis erg actief is, wordt in sommige gevallen een injectie met Kenacort gegeven.

Operatie

Duim: Bij aanhoudende klachten waarbij bovenstaande maatregelen geen effect meer geven wordt een operatie verricht. Het gewricht kan vastgezet worden (artrodese) of er wordt een botje van het duimgewricht verwijderd en vervangen door een opgerolde pees uit de pols.

Vingers: Bij aanhoudende klachten kunnen de eindkootjes eventueel vastgezet worden in de middelste kootjes kan indien mogelijk een kunstgewrichtje  geplaatst worden (Swanson prothese)